Önkormányzati ASP Központ

Önkormányzati ASP Központ

Nézze meg videónkat!

2015 nyarától 55 közép-magyarországi önkormányzat csatlakozott egy integrált informatikai rendszerhez, mely a hatékony belső működést támogatja az ASP Központ keretein belül. Az iratkezelő alkalmazást a DMSONE Ultimate szoftvere biztosítja.

Az európai uniós társfinanszírozással megvalósuló fejlesztés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy egy olyan alkalmazásszolgáltató központ jöhessen létre a közép-magyarországi régióban, melynek segítségével az önkormányzatok – jelentős beruházás nélkül- juthassanak hozzá korszerű informatikai rendszerekhez, illetve szakrendszeri szolgáltatásokhoz. Az Önkormányzati ASP Központ célja a települési önkormányzatok belső működésének támogatása, a kontrollált, átlátható hivatali működés megteremtése, valamint lehetőség nyílik az ügyintézési szolgáltatások folyamatainak elektronikus útra terelésére is. A fejlesztés elsődlegesen a kis és közepes méretű önkormányzatokat célozza meg.

A központ keretében önkormányzati portál rendszer, gazdasági, adó, ingatlanvagyon, ipar és kereskedelem, valamint iratkezelő szakrendszer áll a csatlakozó önkormányzatok rendelkezésére. A jelenlegi jogszabályi környezetben a csatlakozás önkéntes és nem kötelező igénybe venni az összes alkalmazást. Az Önkormányzati ASP Központ kialakításának hosszú távú célja, hogy megteremtse egy azonos eljárási alapokon nyugvó, költséghatékony informatikai rendszer alapjait, melyhez idővel az ország valamennyi önkormányzat csatlakozhat.

Milyen előnyökkel jár az Önkormányzati ASP Központ?

Míg hivatali oldalról az ASP rendszer nagy előnye, hogy a belső működés ellenőrizhetővé, visszakövethetővé válik, addig állampolgári oldalról egyszerűsödik az ügyintézés, jogbiztonságot ad az embereknek, a helyi e-közigazgatási szolgáltatások elérhetővé válnak és átlátható lesz az önkormányzat helyzete a település minden lakója számára. Ezen felül a megfelelő információkkal ellátja a jegyzőt, a polgármestert, a képviselőket és a település valamennyi lakosát.

Mennyibe kerül az önkormányzatoknak az ASP Központ szakrendszereinek használata?

Az önkormányzatok részére a szakrendszerek használata térítésmentesen történik, így gyakorlatilag kiválthatják a korábbi informatikai területen megjelenő költségeiket. Az ASP Központ keretében használt szoftverek fenntartása nem az önkormányzatok feladata, ezt a központi üzemeltető, vagyis a magyar állam végzi el helyettük. Nincs szükség jogszabálykövetésre, verziókövetésre, karbantartásra, fejlesztésre, ezen informatikai feladatokat a központi üzemeltető leveszi az önkormányzatok válláról.

Az ASP központon keresztül olyan hardver- és szoftverinfrastruktúra, arra épülő keret- és szolgáltatási rendszer jön létre, melynek egyik fontos alappillére az iratkezelő rendszer. Az Önkormányzati ASP központ keretében használt iratkezelő szakrendszer a DMSONE Ultimate szoftver. A DMSONE megoldása nem csupán egy iktató szoftver, hanem egy integrált irat- és folyamatkezelő rendszer, amely biztosítja a kapcsolódó alkalmazásokkal való integrált, lépéseiben is nyomon követhető munkavégzést.